Felvidék értékei kiadványról

Felvidék értékei kiadványról

Az Országgyűlés 2012-ben fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a Hungarikumokról szóló törvényt, amely kimondja, hogy az összetartozás és a nemzeti tudat megerősítése érdekében a magyar nemzet értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, védelmezni és támogatni kell azokat.

Az értékfeltáró munka lényege, mely az egyéni-, közösségi-, települési-, felvidéki (megyei-) és a nemzeti (országos) léptékben is mérhető identitástudat erősítésében rejlik, mégis jól érezhető.

A helyi értékek feltárása és gyűjtése nem végcél, hanem a társadalmunk megtartó erejének egyik eszköze. Ezért az értékgyűjtéshez kapcsolódó szakmai tevékenységek prioritása is nagyon fontos.

Az értékgyűjtés alulról felfelé építkező rendszerben történik. A települési értéktárak teszik meg az első lépést, hogy egy érték a rendszerbe bekerülhessen. A különlegességével, minőségével megkülönböztetésre méltó értékek később a megyei – esetünkben a Felvidéki Magyar Értéktárba, a csúcsteljesítménynek számítók pedig a Magyar Nemzeti Értéktárba kerülnek, kerülhetnek.

2015-ben a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár alapító okiratának aláírásával Varga Péter (Gazda PT), Bárdos Gyula (Csemadok), Jókai Tibor (SZMPSZ) és Huszár László (SZMMI) ünnepélyes keretek közt adták a világ tudtára, hogy az értékmentés, értékgyűjtés hivatalosan is létezik.

Az Értékek polgári társulás kiadványt készít elő, mely az eddig bejegyzett értékekkel foglalkozik. A kiadványunk célja, hogy összegezze a Felvidék értékeit, melyek 2015–2021 közti időszakban kerültek be az értéktár adatbázisába. Az értéktárban folyó munka ekkor még gyerekcipőben járt, de a kezdeti lelkesedés elfedte a szakmai hiányosságokat. Találkozhatunk itt kulturális, szellemi, természeti, sőt építészeti örökségeinkkel is, a Felvidék számos pontjáról. Rövidesen a teljes kiadványt bemutatjuk Önöknek!

A kiadvány a Dunamenti élő értékeink megóvása és fejlesztése/Zachovanie a rozvoj pridunajských živých hodnôt című pályázat keretén belül jelenik meg.

 

V roku 2012 prijalo Národné zhromaždenie zákon o maďarských národných hodnotách, v ktorom sa uvádza, že na posilnenie spolupatričnosti a národného vedomia musia byť hodnoty maďarského národa zhromažďované, zdokumentované, chránené a podporované.
Hodnoty sa zhromažďujú v systéme zdola nahor. Miestne (obecné) depozitáry robia prvé kroky v systematizácii. Hodnoty, ktoré sa vyznačujú svojou špecifickosťou a kvalitou, budú neskôr prenesené do Depozitára maďarských kultúrnych hodnôt na Slovensku a tie, ktoré sa považujú za najväčšie úspechy, môžu byť prenesené do Depozitára maďarských národných hodnôt.
Občianske zduženie Értékek pripravuje vydaneie publikácie, cieľom ktorej je zhrnúť maďarské kultúrne hodnoty na Slovensku, ktoré boli zapísané do databázy uchovávania hodnôt v rokoch 2015 až 2021. Zber hodnôt bol v tom čase ešte v plienkach, počiatočné nadšenie maskovalo profesionálne nedostatky. Nájdeme v nej kultúrne, prírodné ale ja stavebné hodnoty z rôznych kútov Slovenska. Už čoskoro Vám predstavíme celú publikáciu….!

VH

 

Kiadvány letölthető/ Publikáciu môžete stiahnuť:

Felvideki_ertekek_gyujtemenye_60

 

További bejegyzések